FAQ

Theorie & Praktijk

Volledige opleiding

Het mooiste beroep ter wereld!

Zijn er nog vragen over Vaarplezier? U kunt ons altijd mailen, maar misschien staat het antwoord al hieronder. Dat gaat vast sneller!

Rondvaartdiploma

Wat is het Rondvaartdiploma?

Het Rondvaartdiploma (formeel: Vaarbevoegdheid Groot Vaarbewijs Beperkt Vaargebied) is speciaal voor de rondvaart ontwikkeld. In deze opleiding leer je een rondvaartboot besturen, alle (juridische) regelgeving en de gastvrijheid die je als rondvaartschipper uitstraalt. Heb je dit diploma behaald, dan mag je daarna passagiersschepen van de types Amsterdams Grachtentype en Open Rondvaartboot varen in Zone 4 vaarwater, en Zone 3 als de vaarwegbeheerder daar toestemming voor gegeven heeft.

Wat is het verschil met het Groot Vaarbewijs?

Groot Vaarbewijs leidt op voor de binnenvaart, het Rondvaartdiploma is er speciaal voor de rondvaart. Met Groot Vaarbewijs mág je ook rondvaartschepen varen, maar dat is ingewikkelder – en met name langduriger – om te halen. Voor het Groot Vaarbewijs heb je 4 jaar vaartijd nodig, en voor het Rondvaartdiploma 1 jaar. Bovendien is het Rondvaartdiploma speciaal op deze branche gericht, dus krijg je veel lesonderdelen die je met het Groot Vaarbewijs niet krijgt.

Wat is de Giethoorn-bepaling?

De Giethoorn-bepaling is de volksmond-benaming voor een bepaling uit de Binnenvaartregeling, namelijk artikel 7.5, die gaat over varen zonder Groot Vaarbewijs op open rondvaartboten. Dat mag momenteel nog, maar gaat binnenkort verdwijnen. De datum is nog niet gepubliceerd door het Ministerie, maar de minister heeft aangekondigd dat dat ‘binnenkort’ gaat gebeuren. Uit overleg is gebleken dat met een overgangstermijn van 2 jaar, dus vermoedelijk januari 2024, rekening gehouden moet worden. Vanaf dat moment moeten alle passagiersschepen (gekeurd voor meer dan 12 passagiers) gevaren moeten worden door schippers met het Groot Vaarbewijs dan wel Rondvaartschippersdiploma.

Hoe lang duurt de Rondvaartopleiding?

Dat hangt af van de hoeveelheid vaardagen die je zelf kunt maken én hoeveel tijd je tot je beschikking hebt. Ga uit van ongeveer 6 tot 8 maanden voor de gemiddelde cursist, bij een belasting van 3 dagdelen per week.

Andere opleidingen

Consumenten
NauPro Vaarbewijs

Voor mensen die voor hun werk het water op gaan, is het Klein Vaarbewijs niet voldoende. In de ARBO-wet staat namelijk dat de werknemer ’terzake kundig’ moet zijn. Speciaal daarvoor hebben Vaarplezier, AquaPlanning en STC-KNRM het NauPro Vaarbewijs opgericht, waarbij in vier dagen alle belangrijke theorie, praktijk en veiligheid aan de orde komt.

Meer informatie: www.naupro.nl 

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan hieronder contact met ons op.

Contactformulier

    Contactgegevens

    Swammerdamstraat 82
    1221 DH Hilversum

    Let op: dit is alleen kantoor, geen cursuslocatie!

    Arjen@vaarplezier.nl 

    085-303.7667